نظام سیاسی در قبرس شمالی


نظام سیاسی در قبرس شمالی

پس از حمله ترکیه به جزیره قبرس در سال 1974 و اتفاقاتی که جهت حفظ حقوق اقلیت ترک جزیره صورت گرفت و همچنین پس از تلاش های سازمان ملل برای جابجایی ترک ها و یونانی ها به سمت شمال و جنوب جزیره، در 15 نوامبر سال 1983، ترک ها که در شمال جزیره اسکان داده شده بودند اعلام استقلال جمهوری ترک قبرس شمالی (TRNC) را نمودند. هیات موسس TRNC اعلامیه استقلال را تصویب کرد و در آن تأکید شد که طرف ترک قبرس قاطعانه به این دیدگاه پایبند است که دو ملت قبرس میتوانند با یک راه حل مسالمت آمیز، عادلانه و بادوام از طریق مذاکرات بر اساس برابری در کنار یکدیگر زندگی کنند. این اعلامیه  با هدف تسهیل برقراری مجدد مشارکت جدید در جزیره بین ترک های قبرس و یونانی ها و حل مشکل قبرس از طریق برنامه ای جامع، تدوین گردیده بود.

استقلال جمهوری ترک قبرس شمالی (TRNC) در سال 1983

سیستم کلی نظام سیاسی در قبرس شمالی، جمهوری دموکراتیک است که در آن رئیس جمهور بالاترین مقام کشور، نخست وزیر، رئیس دولت و از یک سیستم چندحزبی است. هیأت وزیران توسط نخست وزیر منصوب و توسط رئیس جمهور تأیید می شود. قوه اجرایی توسط دولت اداره میشود و قوه مقننه توسط دولت و مجلس اما قوه قضاییه قوه ای مستقل از سیستم حکومتی است.

انتخاب رئیس جمهور در قبرس شمالی هر 5 سال یکبار توسط انتخابات سراسری برگزار می شود و برای پیروزی، نامزد باید حداقل 50 درصد آرا را داشته باشد. مجلس نیز از 50 نماینده تشکیل شده است که از 5 ناحیه انتخاباتی لفکوشا، ماگوسا،، گیرنه، گوزلیورت و اسکله انتخاب می شوند. انتخابات مجلس هر 5 سال یکبار برگزار میگردد.

احزاب سیاسی در قبرس شمالی آزاد بوده و قبرسی ها میتوانند با عضویت در احزاب و یا به عنوان فرد مستقل کاندیدای مجلس گردند. مهمترین احزاب سیاسی در قبرس شمالی شامل حزب وحدت ملی، حزب جمهوری خواه ترکی، حزب دموکرات و حزب مردم میباشند.

رئوف دنکتاش اولین رئیس جمهور و موسس قبرس شمالی بین سال های 1983 تا 2005 بود. بین سال های 1975 تا 1983 پس از جنگ نیز به عنوان رئیس دولت فدرال ترک قبرس فعالیت سیاسی داشت. علاوه بر آن او وکیل و حقوقدان، نویسنده و عکاس نیز بود و تلاش زیادی برای دفاع از حقوق اقلیت ترک های قبرس نمود.

رئوف دنکتاش اولین رئیس جمهور و موسس قبرس شمالی

دومین رئیس جمهور قبرس شمالی بین سال های 2005 تا 2010 مهمت علی طلعت که قبل از بدست آوردن این پست، بین سال های 2004 تا 2005 نخست وزیر بود. در سال 2005 و پس از ورود قبرس به اتحادیه اروپا، کميسيون اروپا انتخاب مهمت علی طلعت را به رياست جمهوری بخش ترک نشين قبرس اميدی تازه برای بازسازی وحدت قبرس خواند. او همچنین به هواداری از وحدت قبرس شهرت داشت.

مهمت علی طلعت دومین رئیس جمهور قبرس شمالی

سومین رئیس جمهور، درویش اروغلو پزشک و سیاستمدار معروف قبرسی بین سال های 2010 تا 2015 بود که قبل از آن 17 سال به عنوان نخست وزیر به کشور خدمت کرده بود. راه حل درویش اروغلو این بود که قبرس ترک نشین و یونانی نشین مستقل باشند و روابط میان دو طرف از طریق یک دولت فدرال صورت گیرد اما رهبران قبرس یونانی نشین با این طرح مخالفت کردند.

درویش اروغلو سومین رئیس جمهور قبرس شمالی

چهارمین رئیس جمهور، مصطفی آکینجی مهندس معمار معروف قبرسی بین سال های 2015 تا 2020 بود. او همچنین به مدت 14 سال شهردار لفکوشا (نیکوزیا) بود و خدمات مهندسی زیادی در این شهر از جمله اجرای فاضلاب لفکوشا (نیکوزیا) و طرح جامع لفکوشا (نیکوزیا) با همکاری قبرس جنوبی به سرانجام رساند. او با اجرای طرح جامع لفکوشا (نیکوزیا) در سال 1989 جایزه جهانی زیستگاه و نیز جایزه پروژه معماری آقاخان را در سال 2007 دریافت نمود.

مصطفی آکینجی چهارمین رئیس جمهور قبرس شمالی

پنجمین رئیس جمهور قبرس شمالی، ارسین تاتار اقتصاددان میباشد که با پیروزی در انتخابات سال 2020، از سایر رقبا پیشی گرفت. او همچنین رهبر حزب وحدت ملی و از طرفداران ارتباط نزدیک با ترکیه میباشد. از موضوعات مهمی که ارسین تاتار به دنبال حل و فصل آن با قبرس جنوبی میباشد می توان به موضوع تقسیم رفاه و ثروت از منابع طبیعی اطراف جزیره قبرس، رسیدگی به مسائل برق از طریق کابل اتصال به اتحادیه اروپا از طریق جمهوری ترکیه که تنها 40 مایل با جزیره فاصله دارد، گذار به مرحله توسعه انرژی های سبز، همکاری در استفاده منطقی و توسعه منابع آب شیرین در جزیره و تقسیم آبی که از طریق خطوط لوله آب دریایی از ترکیه به قبرس آمده است، پاکسازی مین های زمینی در 29 منطقه مختلف و همکاری و رسیدگی به مسائل ناشی از مهاجرت های غیرقانونی اشاره نمود.

ارسین تاتار پنجمین رئیس جمهور قبرس شمالی




موردی برای نمایش وجود ندارد.
دسته‌بندی